Boeken

Nieuw boekproject. Ee schelm van stand. Jan Fabius 1888-1964.

In dit project staat het leven van Jan Fabius centraal. Als oorlogscorrespondent deed hij verslag van de Balkanoorlog, de Eerste Wereldoorlog en de Russische Burgeroorlog. Als militair was hij in 1914 met een vredesmissie in Albanië en nam hij deel aan de eerste luchtmacht-oefeningen. Als enige Nederlandse journalist in het Verre Oosten deed hij verslag van de militarisering van Japan, maar ook van het dagelijks leven in Tokyo en de Japanse inval in China. Terug in Nederland, na drie jaren in het jappenkamp, streed hij tegen de dekolonisatie van Indonesië. Fabius werd in de jaren vijftig steeds meer een politieke randfiguur en belandde uiteindelijk bij de Boerenpartij. Wel zou hij als eerste Nederlandse journalist de invloed van Greet Hofmans op Soestdijk aan de kaak stellen. Het leverde hem een gevangenisstraf op wegens majesteitsschennis.

Beoogde verschijningsdatum: zomer 2023 bij Uitgeverij Boom.

In 2004 schreef ik reeds een lemma over Fabius voor het Biografisch Woordenboek van Nederland. Fabius, Jan (1888-1964) (knaw.nl)

Verschenen boeken:

The Power of Populism. Geert Wilders and the Party for Freedom in the Netherlands.

 The Power of Populism

Routledge Studies in Extremism and Democracy. Routledge 2016. (Hardback and paperback)

This book discusses the Party for Freedom (PVV), a political party in the Netherlands, founded and led by Geert Wilders. Attaining between 10 and 18% of the votes, the PVV has become one of the largest parties in the Netherlands and is the only political party worldwide without members. Between 2010 and 2012 the party supported a minority coalition of liberals and christian-democrats in exchange for influence on governmental policy. The PVV can be viewed as the Dutch version of an ideological family of nationalist parties linked by their opposition to immigration and to the political and cultural elites. Within this family, Geert Wilders has played an important role as pioneer of a new master frame, in which Islam is portrayed as the historical arch-enemy of the West. As the main figurehead of European islamophobia, Wilders has inspired political parties and organizations in Europe, North-America, Israel and even Australia. Examining data collected on various aspects of the party (for example, voters, activists, organization and ideology) and employing theoretical insights from sociology, electoral geography and political science, this book analyses this controversial phenomenon and seeks to obtain a clearer picture of the functioning of the PVV. This book will be of interest to students and scholars interested in European politics and current affairs more generally.

Rondom Wilders. Portret van de PVV.

Rondom%20Wilders[1]

Paperback Uitgeverij Boom. Twee drukken. 322 pagina’s. ISBN: 9789461055224. Kopen

De Partij voor de Vrijheid is niet meer weg te denken uit de Nederlandse politiek. Tegelijk is het een mysterieuze groepering, waarop talloze journalisten en onderzoekers tot nu toe geen vat konden krijgen. Door welke ideeën laat de partij zich leiden? Is de PVV populistisch of zelfs extreem rechts of is zij gewoon rechts op een manier die we in Nederland niet kennen? En hoe ziet de organisatie van de ‘ledenloze’ PVV er uit? Heeft Geert Wilders echt alle touwtjes in handen? Hoeveel mensen zijn op één of andere manier actief voor de partij? En, nauwelijks minder relevant, hoe zit het met de financiering van de PVV? Dankzij Koen Vossen worden deze en andere vragen voor het eerst ondubbelzinnig beantwoord.

Genomineerd voor de prinsjesboekenprijs 2013. Juryrapport-Prinsjesprijs[1]

Vijf-sterren recensie De Volkskrant

Recensie in Vrij Nederland.

Recensies in Elsvier, Het Parool, Nederlands Dagblad RecensiesRondomWilders

Recensie in Trouw

Recensie in NRC Handelsblad

Dankzij een subsidie van het Fonds der Letteren zal medio 2016 een in het Engels vertaalde versie van het boek verschijnen bij uitgeverij Routledge.

 

Vrij vissen in het Vondelpark. . Kleine politieke partijen in Nederland 1918-1940.

vrij vissen

Handelsuitgave dissertatie Universiteit van Amsterdam 2003
Uitgeverij: Wereldbibliotheek. ISBN 9028419886
Aantal bladzijdes: 321. Kopen

In het interbellum lag in heel Europa de democratie onder vuur. Anders dan in landen als Duitsland, Oostenrijk, Italië en Spanje bleef de Nederlandse democratie in deze periode gehandhaafd. Ondanks dat veel Nederlanders klaagden over de democratie en de gevestigde grote partijen zouden partijen die de democratie wilden afschaffen of anders wilden invullen in Nederland altijd kleine politieke partijen blijven. In dit boek gaat Koen Vossen waarom de onvrede in Nederland nooit heeft geleid tot het ontstaan van grote nieuwe partijen. Aan de orde komen onder meer de Nationaal Socialistische Beweging en verwante fascistische partijen, de Communistische Partij Holland en haar revolutionaire concurrenten, populistische bewegingen als de Economische Bond en de Plattelandersbond maar ook allerlei kleine partijtjes met vergeten idealen en verdwenen belangen zoals de Anti-Stemdwangpartij, de Zuiderzeepartij en de Grondpartij.

Bij dit boek hoort het on-line Repertorium Kleine Politieke Partijen 1918-1967 met informatie over alle kleine politieke partijen die tussen 1918 en 1967 aan verkiezingen voor de Tweede Kamer hebben deelgenomen. databank kleine politieke partijen

Alias Frahm. Het emigrantenverleden van Willy Brandt als politiek thema in de Bondsrepubliek Duitsland 1945-1974
900_550_1236_9072131320[1]

Uitgeverij Verloren. Serie Utrechtse Historische Cahiers. 134 pagina’s.

De oud-bondskanselier Willy Brandt is een van de belangrijkste personen uit de moderne Duitse geschiedenis. Waar Adolf Hitler de slechte Duitser verpersoonlijkt, wordt Brandt dikwijls als belichaming van de goede Duitser beschouwd. Behalve met zijn uitstraling en zijn poging tot toenadering tot het Oostblok, die hem in 1972 de Nobelprijs voor de Vrede opleverde, heeft Brandts positieve imago ook te maken met zijn oorlogsverleden.

 In 1933 vluchtte Brandt naar Noorwegen en nam hij actief deel aan het Duitse verzet tegen Hitler. In de eerste decennia na 1945 leek Brandts verleden als anti-fascistische emigrant echter vooral in zijn nadeel te werken: veel Duitsers beschouwden hem om die reden als een verrader. Voor politieke tegenstanders was het reden om Brandt verdacht te maken.  In deze studie staat de omslag in de waardering van Brandts emigrantenverleden centraal. Deze omslag wordt geplaatst in de context van de algemene verandering van de houding tegen het nazi-verleden in de Bondsrepubliek Duitsland. Dit boek is een bewerking van mijn eindscriptie politieke geschiedenis. Het boek is alleen antiquarisch nog te krijgen of via google-books te Lezen.